Blog

4 tips voor een kickass CV

By augustus 14, 2018 Geen commentaren

Een steengoed CV is gewoon superbelangrijk want via dat papiertje moet je toch iemand weten overtuigen van jouw capaciteiten en motivatie.

Toen ik nog als recruiter werkte, merkte ik dat een goed opgebouwd CV echt van cruciaal belang is. Ik ga jullie niet overladen met basis tips en tricks want die kan je overal op internet terugvinden. Maar vanuit mijn ervaring als recruiter en nu loopbaanbegeleider, heb ik 4 tips opgesteld die ik wel aanraad:

Zorg ervoor dat je CV screenbaar is

Recruiters of bedrijven krijgen soms een massa aan CV’s binnen die ze in no time moeten screenen. Als ze dan moeten zoeken en pieren naar de nodige informatie, zullen ze snel interesse verliezen.

De reden waarom screenbaarheid zo belangrijk is? Omdat een recruiter gemiddeld 6 seconden de tijd neemt om je CV te lezen. Die CV waar je zoveel tijd in hebt gestoken.

  • Werk bijvoorbeeld in 2 kolommen. In de eerste kolom kan je de data duidelijk vermelden (maand – jaartal), daarnaast de functietitel en bedrijfsnaam. Zo krijgt de recruiter vrij snel een algemeen beeld over je CV.

Toon iets van jezelf

Een CV is eigenlijk iets vrij onpersoonlijk, een droog stukje papier zeg maar. Dus probeer dit wat te pimpen. Als jij hem maakt weet jij heel goed wat je bedoelt en wie je bent, maar de lezer van je CV heeft nog nooit van je gehoord en je nog nooit ontmoet. Probeer hem daarom ook een stukje te overtuigen door iets over jezelf te vertellen. Wees hier origineel en concreet in om een onderscheid te kunnen maken. Bijvoorbeeld:

Maak dit concreet. Naar waar ga je graag? Wat heb je al gedaan? Wat voor soort reizen maak je?

  • Vb: 2 maanden backpacken in Zuid-Amerika

  • Vb: Fietsvakanties in de Alpen

Competenties: hulpvaardig, creatief, sociaal

Dit zegt op zich niets over jou. Iedereen kan deze drie competenties hebben. Wat maakt jou creatief? Wat maakt jou sociaal?

  • Vb: Creatief: in mijn vrije tijd restaureer ik oude meubels

Zorg voor een lay-out dat bij je past

  • Ben je iemand die graag kleurtjes heeft? Breng dan wat kleur in je CV

  • Ben je supercreatief? Maak dan een CV in vb. Indesign of Canva

Een beeld zegt meer dan duizend woorden zeggen ze altijd, toch?

Wees duidelijk

Zorg ervoor dat je CV niet voor interpretatie vatbaar is. Zorg ervoor dat de lezer van je CV klaar en duidelijk weet wat je concrete ervaring is.

  • Leg je takenpakket uit. Een ‘Account Manager’ in het ene bedrijf heeft een ander takenpakket dan iemand uit een ander bedrijf. Beschrijf dit takenpakket in een 4-tal bullet points.

  • Géén volzinnen, maar korte beschrijvingen. Vb: klantenbestand onderhouden en uitbreiden

Zo, hopelijk kan je hier al een stukje mee verder! Als je hier nog vragen over hebt mag je me altijd mailen!

Succes!

Anne-Sophie

Laat een bericht achter