0

Elke maand interview ik een ondernemer omdat ik benieuwd ben naar wie zij zijn achter de schermen en hoe zij hun ondernemingsproces aanpakken.

Deze maand aan het woord: Marie Monsieur

  • Antwerpen, 5 april 1989
  • Toegepaste taalkunde Engels en Spaans
  • Master in de journalistiek
  • Freelance reisjournaliste en fotografe
  • Journaliste voor verschillende magazines
  • Auteur : Stadskookboek Antwerpen; reisgids time to momo

Waarom doe je wat je doet?

Ik schreef al graag vanaf het middelbaar en toen ik talen studeerde, versterkte dit alleen maar. Ik deed mijn stage bij Flair magazine, en daar werk ik nog steeds voor. Ik kwam daar terecht in een warm bad: een toffe redactie die veel investeert in hun mensen en kansen geeft. Ik werk veel en hard, want als je ergens wil geraken in de journalistiek moet je er uitspringen.

In het begin schreef ik vooral human interest verhalen; ik vond het super om bij Flair mensen te interviewen. Het waren vaak heel persoonlijke verhalen, mensen die iets hadden meegemaakt. En ze vertrouwden me dat allemaal toe. Op één of andere manier was dit voor hen ook een stuk van hun verwerkingsproces. Iemands verhaal zo mooi mogelijk brengen, daar kreeg ik een warm en gelukkig gevoel van.

En nu ben je naast journaliste ook fotografe?

Toen ik in de reisjournalistiek rolde, merkte ik dat foto’s even belangrijk als tekst waren voor dat soort artikels. En aangezien er weinig budget was om twee mensen te laten reizen, startte ik fotografie in avondschool: zo kon ik een totaalpakket aanbieden.

Hoe is het voor jou om die twee petjes te dragen in je werk?

Dat is best intens want het zijn twee jobs eigenlijk hé! Als er budget is, vraag ik dus liever een fotograaf mee.

Wat doe je het liefst?

De mix van fotograferen en schrijven vind ik erg boeiend, het zorgt voor variatie in mijn job. Schrijven kan wel vaak heel eenzaam zijn, je zit vaak alleen op je laptop te tokkelen. Ik mis dan de connectie met mensen. Door te fotograferen ontmoet ik een stuk meer mensen.

Je zei eerder dat journalistiek een eenzaam beroep is. Waarom juist?

Je zit als schrijver vaak in je eigen cocon en je hebt zo goed als geen klankbord. Je werkt ook bijna altijd alleen. Niet erg op zich, want ik voel me vaak beter één-op-één dan in een grote groep.

Verder stel je je ook echt bloot als schrijver. Zelfs nu, na al die jaren, ben ik nog zenuwachtig voor de feedback als ik een tekst doorstuur.

Hoe ga jij om met die tijd alleen?

Ik kan alleen in absolute stilte schrijven, dus ik heb dat plekje voor mezelf echt nodig. Maar ik ga wel elke dag een koffietje halen bij Kolonel Coffee. Ik durf niet uitrekenen hoeveel ik jaarlijks aan m’n haverlattes uitgeef. Maar dat is mijn moment, al is het maar om 5 minuten te babbelen. Dat is die 3,6O euro wel waard.

Ik ga soms ook naar een co-working space: het is een leuke plek én zo krijg ik meer structuur in mijn dag. Want dat is één van mijn grote uitdagingen: structuur.

Wat maakt dat structuur houden moeilijk is?

  • Ik ben door het reizen voor m’n job al anderhalve maand niet in de co-working space geweest. En dat mis ik, want daar kan ik de hele dag non stop werken en daar probeer ik m’n dag ook echt te laten eindigen om 18u.
  • Thuis staat mijn computer in de living omdat ik geen afgesloten bureauruimte heb. Het zou nochtans veel rust brengen. Want nu steek ik tussendoor de wasmachine in, pak ik mijn valies uit, ga ik joggen … waardoor ik heel vaak met mijn gedachten ergens anders ben.
  • Ik vind het moeilijk om in te schatten hoelang mijn werk gaat duren. Na 7 jaar vind ik het nog steeds een struggle in te schatten hoeveel opdrachten ik kan aannemen.

Heeft je creatieve beroep impact op het houden van structuur?

Er zijn dagen dat mijn tekst er als het ware uitrolt, op andere momenten kan ik uren naar mijn scherm staren zonder ook maar iets neer te typen. Ik sprak onlangs met een journalist van de krant; hij vertelde me dat het ritme bij een krant helemaal anders ligt. Doordat elke dag deadlinedag is voor hen en je werk dus ook gewoon moet klaar zijn op het einde van de dag, eindigt het elke avond. Dat brengt hem rust. Omdat het stopt op een bepaald moment. Ik daarentegen blijf vaak opzoeken en blijf zoeken naar verbetering.

Ik kan moeilijk afbakenen, dat is soms vermoeiend.

Marie MonsieurFreelance reisjournaliste en fotografe

Verlies je je soms in je werk?

Ja, ik moest eens een stuk moest maken voor Flair over de Nederlandse kust. Ik was in m’n enthousiasme het aantal tekens volledig uit het oog verloren. Het werd dus eerder een mini reisgids dan een artikel. Ik kan dus moeilijk afbakenen. En dat is soms vermoeiend.

Ik kan geen goed werk afleveren als ik geen ademruimte toelaat voor mezelf

Marie MonsieurFreelance reisjournaliste en fotografe

Waarom zou je mensen aanraden om een eigen zaak te starten?

  • Je daagt jezelf continu uit.
  • Het is fijn om je te kunnen verliezen en je hart te volgen.
  • Je bent erg flexibel. Als het mooi weer is, kan ik bijvoorbeeld last-minute een weekendje weg. Al gebeurt dat niet vaak, omdat ik (heel typisch) altijd teveel werk heb op zo’n momenten. Veel vrije tijd hebben is dus relatief als zelfstandige. Maar tenminste al het gevoel te hebben om vrij te zijn, is fantastisch.

Hoewel er ook heel wat minpunten bij het leven als zelfstandige komen kijken, zou ik het nooit anders willen.

Ik wou dat mijn dagen 40 keer zo lang waren.

Marie MonsieurFreelance reisjournaliste en fotografe

Je sprak daarnet over de minpunten van ondernemen. Welke zijn deze voor jou?

  • Dat het nooit stopt
  • Geen klankbord hebben
  • De structuur van een vaste job zou mij ook wel deugd doen
  • Je kwetsbaar moeten opstellen. Je staat vaak ergens alleen voor en je moet zelf je pad uitstippelen.
  • Iets annuleren met vrienden als ik merk dat ik echt nog moet werken. Ik wil mensen niet teleurstellen dus begin me dan te verantwoorden.
  • Financiële onzekerheid
  • Als je te veel ‘nee’ zegt, komt je klant niet meer terug. Ik wou dat mijn dagen 40 keer zo lang waren, dan kon ik alles aan nemen.
  • Administratie: ik haat het en stel het uit. Ik zou het zalig vinden als iemand dat voor mij regelt!

Vanwaar komt dat uitstelgedrag?

  • Van administratie en facturen maken word ik echt niet gelukkig. Dan begin ik liever vol overgave te schrijven over een onderwerp dat me boeit.
  • Ik ben een ongelooflijke levensgenieter en wil zoveel mogelijk uit m’n dag halen. Morgen kan het voorbij zijn he…

Hoe ga jij om met de financiële onzekerheid?

 Ik probeer vooral niet te stressen en bedenk me dat er altijd oplossingen te vinden zijn. Heb ik op een dag geen journalistiek werk meer? Dan zoek ik een andere uitdaging. Misschien werk ik dan wel even in een koffiebar, ook dat lijkt me leuk.

  • Ik denk ook altijd vanuit: hoe erg kan het mislopen?

Zijn de minpunten het waard voor jou?

Ja, ik zie mezelf ook echt niets anders doen. Een balans vinden in de hoeveelheid werk dat ik aanneem en iets gestructureerder te werk gaan, zou me al een heel eind vooruit helpen. Ik ben ongelooflijk dankbaar om elke dag met m’n passie te kunnen bezig zijn.

Werk jij soms ook ’s avonds en in het weekend?

Ja, maar ik ken evengoed freelancers die dat niet doen. Je kan dat als je wilt echt afbakenen. Omdat ik geen kinderen heb, heb ik die ruimte nog om ook naast de gewone werkuren te schrijven.

Als je iets heel graag wil en je werkt ervoor, dan komt het ook wel.

Marie MonsieurFreelance reisjournaliste en fotografe

Hoe kunnen mensen het verschil nog maken?

  •  Loyaal zijn naar je opdrachtgevers. Mensen vinden het fijn dat ze op je kunnen rekenen. Door te doen waarin je gelooft. Ik sta voor de volle 100% achter elk artikel dat ik afgeef.

Hoe blijf je trouw aan jezelf in je werk?

Ik neem vooral opdrachten aan die bij me passen. Ik hou niet van grote events, dus als ze me vragen die te fotograferen dan verwijs ik hen door naar collega’s die daar echt goed in zijn. Schrijven over reizen is zowat mijn tweede huid, dat vind ik echt fantastisch. Geen idee wat ik ga doen als ik dat ooit niet meer leuk vind.

Wat is jouw tip voor startende ondernemers?

  • Weet duidelijk wat je wil en noteer dit allemaal zodat je jezelf van op een afstand kan bekijken.
  • Durf raad te vragen aan mensen die de job doen die jij graag wil doen
  • Durf raad te vragen aan mensen als je iets niet kan. Uitbesteden geeft je de ruimte dingen te doen waar je zelf goed in bent.
  • Omring je met gelijkgezinden zodat je niet alleen bent. Elke zelfstandige heeft dezelfde zorgen en zo kan je elkaar ondersteunen.
  • Zoek een goede stageplek en zorg ervoor dat je eruit springt door keihard te werken.

Je bent als ondernemer altijd zoekende.

Marie MonsieurFreelance reisjournaliste en fotografe

Je zei daarnet dat je liever over anderen praat dan over jezelf. Waarom?

Ik denk dat dat vooral mijn journalistieke nieuwsgierigheid is. Ik ben altijd op zoek naar boeiende verhalen.. Al kan het ook met mijn onzekerheid te maken hebben die soms opspeelt. Je bent als ondernemer namelijk altijd zoekende: ben ik goed bezig? Zou ik het niet anders moeten doen? Zit mijn richting goed?

Ik denk dat je daar nooit een sluitend antwoord op hebt. Ik doe dit nu al zeven jaar, maar ook ik heb het nog altijd niet helemaal voor mekaar. En dat is oké, toch?

En dat is oké, zolang we het graag doen 😉

Bedankt Marie om helder en duidelijk je ervaring van het ondernemen te delen.

Contacteer Marie op https://mariemonsieur.com/

Wil je graag Marie haar werk bewonderen? https://www.instagram.com/mariemonsieur/

Laat een bericht achter